Ieder bedrijf of ruimte wilt een brand zo graag mogelijk voorkomen. Er kwam hierdoor een steeds grotere vraag naar materialen die brandwerend zijn. Door de groei en snelle ontwikkeling van nieuwe, brandveilige materialen, was er ook meer controle en beleid nodig. Dit zorgde voor de opkomst van de Euro-brandklasse. Dit is een classificatiesysteem waarmee de brandwerendheid wordt aangeduid door middel van een klasse. Het systeem wordt streng nageleefd door heel Europa, met als doel om veiligheidsstandaarden zo nauwkeurig mogelijk te maken. Wil jij graag meer te weten komen over dit systeem en over welke brandklassen er allemaal zijn? Lees dan snel dit artikel verder.
De verschillende brandklassen
De brandklassen zijn verdeeld in 6 categorieën, namelijk brandklasse A, B, C, D, E en F. Binnen brandklasse A is er een subdivisie in A1 en A2. Maar waarom zijn al deze verschillende categorieën opgericht? Ieder materiaal heeft een andere brandveiligheid. Het doel van de verschillende brandklassen is om ieder materiaal onder te verdelen in een specifieke categorie. Brandklasse C is bijvoorbeeld gefocust op gassen en brandklassen F op oliën en vetten. De meest voorkomende brandklasse is Brandklasse A2. Deze klasse heeft betrekking op vaste stoffen, zoals textiel, meubels, hout of papier.
Wat moet je weten over brandklasse A2
Wil jij zorgen dat jouw bedrijf voldoet aan brandklasse A? Dan zorg je dat jouw gebouw voorzien is van genoeg brandblussers. In geval van brandklasse A heb je genoeg aan een waterblusser of een schuimblusser. Deze blusmiddelen zijn namelijk effectief om brand op vaste stoffen, zoals gordijnen of meubels, te blussen. Zorg altijd dat je de blusmiddelen op handige locaties bevestigt. In geval van brand wil je zorgen dat je zo snel mogelijk een blusmiddel erbij kunt pakken. Ondanks dat het er esthetisch soms niet altijd mooi uitziet, is het van groot belang dat ze in een open ruimte staan.
Een brandveilige omgeving met behulp van de brandklassen
Het doel van de brandklasse is dat een bedrijf of een ruimte meer brandveiligheid kan creëren op de werkvloer. Voor een marketing kantoor, waar vooral meubels, computers, en printapparaten in staan, is het bijvoorbeeld belangrijk om een Brandklasse A2 te ontvangen. Een fabriek waar veel met gas wordt gewerkt, moet zich juist richten op de Brandklasse C. Maar hoe gaat dit in de realiteit in zijn werking? Een kantoor dat zich wil houden aan een Brandklasse A2 kan brandwerend materiaal bevestigen in de constructie van het gebouw. Denk bijvoorbeeld aan gevelfolie van Fassawall met brandklasse A2. Daarnaast weet het ook, dankzij de brandklasse, welk blusmateriaal het beste werkt in geval van brand.