Hoe plaatwalsen werkt en welke materialen geschikt zijn

plaatwalsen

Plaatwalsen is een metaalbewerkingsproces waarbij een plat stuk metaal wordt vervormd in een gewenste vorm. Dit wordt gedaan in een rolvormmachine. Het plaatwalsen kan worden gebruikt voor vele toepassingen. Het komt veel voor in de constructie-, automotive- en luchtvaartindustrieën. De mogelijkheid om complexe en nauwkeurige vormen uit platte metalen platen te vormen is een hele uitvinding voor deze sectoren. Het is een waardevolle techniek in de metaalbewerkingsindustrie. 

 

Hoe werkt plaatwalsen

Het proces maakt gebruik van walsrollen die het metaal geleidelijk en gelijkmatig door de machine voeren, waardoor het wordt gewalst tot de gewenste vorm en afmetingen. Als eerst moet je het juiste type metaal selecteren. Meestal wordt dit ook gereinigd en eventueel verwarmd om makkelijker te kunnen vormen. Daarna wordt de plaat in de walsmachine geplaatst. Er kunnen twee of meer rollen zitten, afhankelijk van het type machine en de complexiteit van de vorm die gemaakt moet worden. De walsrollen beginnen te bewegen en duwen de plaat geleidelijk door de machine. De bovenste en onderste rollen draaien in tegengestelde richting waardoor de vervorming plaatsvindt. De plaat wordt samengedrukt tussen de rollen, waardoor het metaal zich aanpast naar de vorm van de rollen. Hierdoor kan de plaat worden gebogen, gekromd of in vormen zoals buizen en cilinders gevormd worden. 

Welke materialen kan je gebruiken

Er worden verschillende materialen gebruikt bij plaatwalsen. Welke materiaalsoort je gebruikt, hangt af van het doel van het gewalste materiaal. Hier zijn de materialen die je kan gebruiken. 

  • Staal. Een veel voorkomend materiaal dat gebruikt wordt is staal. Dit is een duurzaam, sterk en makkelijk te vormen materiaal. 
  • Aluminium. Een licht van gewicht materiaal dat vaak wordt gebruikt in de bouw-, transport- en verpakkingsindustrie. Het walsen van complexe vormen en structuren kan het beste gedaan worden met aluminium. 
  • Koper. Koper is een perfecte geleider van warmte elektriciteit. Koperen platen kunnen worden gewalst om bijvoorbeeld buizen en leidingen te vormen. 
  • Messing. Een iets minder bekende, maar een met vele goede eigenschappen. Messing is een legering van koper en zink. Deze platen kunnen worden gewalst om diverse decoratieve en functionele vormen te krijgen. Dit wordt vaak gebruikt in de muziekindustrie. 
  • Titanium. Net als aluminium is titanium een licht materiaal. Het komt vooral voor in de luchtvaart-, medische en chemische industrie. Het plaatwalsen van titanium vereist wat geavanceerdere technieken omdat het materiaal zo sterk en taai is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *